Κρήτη


     Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κύπρο. Το νησί είναι εξαιρετικά ορεινό και καθορίζεται από μια υψηλή σειρά βουνών που το διασχίζει από τη δύση ως την ανατολή, διαμορφωμένη από τρεις διαφορετικές ομάδες βουνών.
     
     Φυσικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το καλοκαίρι η ατμόσφαιρα να είναι αρκετά υγρή, ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα. Και ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος και υγρός με αρκετές βροχοπτώσεις. Οι θερμοπροσόψεις των κτηρίων προστατεύουν τις πολυκατοικίες ή τα απλά οικοδομήματα από την υγρασία και κατά συνέπεια από τη μούχλα.

     Το νησί είναι αρκετά μεγάλο όπως και η ιστορία του. Αστικό κέντρο κατά την αρχαιότητα, αξιοσημείωτα οικοδομήματα κατά το Μινωικό πολιτισμό, πόλεμοι επιδρομές και σκλαβοπάζαρα κατά την αραβοκρατία. Οι Αχαιοί κατέλαβαν την Κνωσό εδραιώνοντας την κυριαρχία τους αλλά ο ισχυρός σεισμός του 1380 π.Χ. εξαφανίζει, μαζί με το ανάκτορο της Κνωσού, τα τελευταία δείγματα Μινωικού πολιτισμού. Εκτός από τα μεγάλα αυτά μνημείο της αρχαιότητας όμως η σεισμογενής περιοχή της Κρήτης προκάλεσε τα τελευταία χρόνια και πολλές καταστροφές στα οικήματα της. Οι ανακαινίσεις πολυκατοικιών και οι ανακαινίσεις ξενοδοχείων αποτέλεσαν ένα βασικό μέλημα των πολιτών της. 

     Η περιφερειακή διοίκησης της Κρήτης χωρίζεται σε τέσσερις νομούς: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου. Η γεωργία και η κτηνοτροφία ήταν η κυριότερη απασχόληση των κατοίκων της μέχρι τη δεκαετία του 1970, λόγω του κλίματος και της έκτασης του νησιού. Από τότε παρουσιάζεται μια άνοδο στις ανακαινίσεις των πολυκατοικιών που υπάρχουν στο νησί και μια μεγάλη αύξηση στην κατασκευή των ξενοδοχείων. Οι εργολάβοι και τα ειδικά συνεργεία των οικοδομών έχουν πραγματικά αναβαθμίσει την αισθητική του νησιού.